Formula 1,  Campus News, Campus Talk, Campus Jokes , College fests, College News, University News, College Talk, College listings, College info , College exams, Source Code, Exam Tips, Music info, Movie Reviews, Campus Chat, URL Redirection, college games, Campus message boards , Your Campus Online

Formula 1,  Campus News, Campus Talk, Campus Jokes , College fests, College News, University News, College Talk, College listings, College info , College exams, Source Code, Exam Tips, Music info, Movie Reviews, Campus Chat, URL Redirection, college games, Campus message boards , Your Campus Online

Interview

Main

 

Interview Assessment


The interviewer scores the candidates on certain pre-determined parameters, which, according to him, constitutes the essential requirements for the assignment on. The criterion/criteria used by him for evaluation may be single or multiple with respect to each parameter.

Some of the important parameter and the criteria generally used for evaluation are listed below:

1. Intellectual Attainments:

(a). The depth of knowledge of the subject of the candidate's choice as well as of other subjects.

(b). Practical knowledge - as to how a candidate applies his theoretical knowledge in practical situations

(c). General knowledge, current affairs, everyday science, controversial topics, sports social issues, newspaper headlines etc.

(d). Grape - as to how quickly a candidate understands the question as subject.

2. Power of Expression:

(a). Fluency: as to how quickly the candidate converses in the oral medium of communications.

(b). Logic in argument: as to how rational, clear-headed, analytical and systematic the candidate is in presenting his arguments.

(c). Convincing ability: as to how the candidate is able to lend conviction to his arguments.

3. Personal traits:

a). Personal disposition: Smiling, cheerful and pleasant.

(b). Liveliness demonstrated: as to how eager, alert, sprightly and ambitious the candidate is.

(c). Enthusiasm: Does the candidate display keenness and interest in his approach?

(d). Dress and turnout: Smart, clean and suited to the occasion. Neat clothes, proper haircut, clean nails and polished shoes.

(e). Poise: Graceful movements, confident approach, straight walk, eye contact.

(f). Punctuality

4. Career objectives:

(a). Clear aim - His ambition and goal in life.

(b). A systematic approach towards career planning.

(c). Analysis of his strength and weaknesses.

5. Character:

(a). Integrity and moral values.

(b). Sincerity and loyalty.

(c). Self discipline.

6. Health and physical stamina:

(a). Participation in sport and other physical endurance activities like trekking, camping etc.

7. Hobbies and Interests:

a). Optimum utilization of spare time for developing self interest in leisure activities like reading, cinema, music, philately, fine arts etc.

8. Dynamic Qualities:

(a). Self confidence

(b). Initiative and enterprise

(c). Industrial temperament

(d) Decision making abilities

(e) Resourcefulness

( f). Motivation

9. Psychological Factors:

(a). Positive thinking, confident and determined approach

(b). Optimistic and hopeful outlook

(c). Absence of anti-social or negative qualities.

10.Social Qualities:

(a). Sense of responsibility

(b) Adaptability and flexibility.

(c). Preference to group life and activity.

(d). Ability to influence others and get things done

Every candidate will have a certain degree of proficiency in each of the areas mentioned above. A careful introspection by the candidate will reveal his strengths and weaknesses with respect to the various criteria. By rigorous preparation, training and practice the candidate can improve himself in spheres in which he lacks ability.

Format for Assessment

CRITERIA
POINTS
SCORE
A. EDUCATIONAL BACKGROUND
1. Breadth & depth of knowledge in the subjects studied.

2. Ability to apply theoretical concepts to practical considerations

3. hobbies and other pursuits

4. Career plan-clarity of goals and consistent strategy to achieve them
10
 
B.

CONCEPTUAL SKILLS
5.Mental Alertness-General awareness of local/national/world problems and ideas leading to their solution

6. Judgment -ability to analyze clearly and to arrive at sound conclusions

7. Creativity-novelty of approach & ability to evolve alternative suggestions

10
 
C

HUMAN SKILLS
8. Maturity, level-headedness-poise and confidence

9. Communications Skills-clarity of ideas and expression-ability to listen attentively

10. Leadership Skills-sincerity, enthusiasm and friendliness-ability to lead a group

10
 
 

TOTAL

30
 

Less than 10 points
Below average

Between 11 & 20
Average

Above 20
Above average

PLEASE NOTE THAT THE WEIGHTAGE GIVEN TO PERSONAL INTERVIEWS IS MORE THAN THAT GIVEN TO G.D.'s




2000 campusrox.com - A Baseline Networks Co.  All Rights Reserved.